Skip to main content

Als alles klopt heb je goud in handen.

lencioni goud

Op zondagmiddag 8 juni 2008 kreeg ik een telefoontje uit Niort, Frankrijk. Het was voor mij één van de mooiste telefoontjes tot nu toe. Ron Steyvers belde me op, hij was zojuist samen met zijn team wereldkampioen geworden!

Werken met het beste team van Nederland

In de periode van 2002 tot en met 2008 heb ik samengewerkt met het beste team wedstrijdvissers van Nederland. Ik werkte van 2002 tot 2004 in de Hengelsportbranche. Ron Steyvers was de teamcaptain en als één van de sponsoren van het team leerde ik hem en de jongens van het team goed kennen. Iedereen die nu denkt dat wedstrijdvissen puur geluk is en dat constructief samenwerken in teams geen verschil maakt zou ik willen adviseren om vooral NIET verder te lezen.

Novemberavond in 2002
wk dieter concentratieOp een natte novemberavond in 2002, in een boerenschuur Diepenheim, omgebouwd tot mini showroom was het allemaal begonnen. Die avond maakte ik kennis met een groepje wedstrijdvissers die tot de top van Nederland behoorden. Ze vormden al enige tijd een team en waren behoorlijk succesvol. Zelf was ik net gestart met mijn eigen groothandel in de hengelsport en ik was agent van een Spaans hengelsportmerk geworden.

Vertrouwen
Ik wilde graag iets doen aan de naamsbekendheid van het merk in Nederland en ik hoopte dat sponsoring van dit team me daarmee zou kunnen helpen.
Het werd een bijzondere avond, dat kon ik al voelen in de setting. Ik had de mannen uitgenodigd om eens te komen praten over de mogelijkheden. Voor mij was het belangrijk om te weten wat de doelen waren van het team, wat de mannen nodig hadden, of ze mij wilden helpen om het merk op te bouwen en natuurlijk of ik voldoende budget bij elkaar kon krijgen.

Heldere doelen
De doelen van het team waren helder. Het klassement van de Nationale competitie "team of the year" winnen en als team Nederlands Kampioen worden. Met de NK titel mag je namens Nederland naar het WK. Vissen op het WK in hun eigen team was voor de mannen als hoofddoel gesteld. Het teambelang stond altijd voorop.

Ik inventariseerde de materiele wensen en vertaalde die in een enthousiast voorstel naar de General Manager van Grauvell. Twee weken later kwam het verlossende antwoord uit Spanje en mocht ik de mannen een prachtig voorstel doen. Onze samenwerking was een feit. Ik ging een stapje verder dan alleen maar sponsoren en ik raakte daardoor persoonlijk en nauw betrokken bij de ontwikkeling van het team. Ik steunde de jongens in de marketing, met online promotie en ik sprak veel met ze, sommigen vrijwel dagelijks aan de telefoon. Achter de schermen mocht ik volop meegenieten, leren van het teamproces en delen in het succes.

huldiging sportvisserij nederlandOngekend succesvol
De successen kwamen, en daarmee groeide ook de naamsbekendheid van het merk.
Team van het jaar in 2003 en 2004, individuele successen, met winst in de Nationale Topcompetitie, het Nederlands Kampioenschap voor Clubteams in 2006 en 2007 en na de teleurstellende 21ste plaats op het WK in Bosnië de ultieme bekroning tijdens het WK in Niort, Frankrijk.... Wereldkampioen bij de Clubteams.

Terug naar het telefoontje
Ron Steyvers is zo’n man die je het *WiFi gevoel kon geven, bescheiden, serieus en trots op zijn maten, maar ook op mij, dat voelde ik gewoon.

Zijn mededeling galmde nog even na, tranen van geluk, spijt dat ik niet was meegegaan naar Frankrijk, maar oprecht gelukkig voor de mannen. Ze hadden het echt geflikt, de ultieme wens van de jongens was vervuld, de cirkel was daarmee rond, ook voor mij. Spanje stopte met de sponsoring.

Shimano werd de nieuwe sponsor, een mooie match van innovatie, techniek, kennis en een superteam. Ik kon met een gerust hart loslaten. Ron, Ton, Dieter, Thijs, Jack, Frans en Christian jullie hebben me prachtige herinneringen gegeven.

De piramide van Lencioni en het team

teaminzicht logo klein transIk heb geleerd dat wedstrijdvissen in teamverband slechts 10% geluk betreft. De andere 90% bestaat uit een perfecte voorbereiding, de juiste taktiek en een uitstekende uitvoering. Destijds was ik nog niet bekend met de piramide van Lencioni, een model voor succesvolle teams. Als ik nu terugkijk dan pasten alle puzzelstukjes perfect in dit model.

Vanuit teamINzicht werk ik samen met Matthieu Beunders en Maurice Heijnen aan de ontwikkeling van teams. Onze ervaringen komen daarbij uitstekend van pas. Ook het teammodel van Lencioni komt regelmatig ter sprake. Het teammodel van Lencioni noemt vijf cruciale factoren voor succesvolle teams, weergegeven in onderstaande piramide.

lencioni
De Piramide van Lencioni

Van onder naar boven worden zijn de volgende factoren cruciaal voor het neerzetten van een succesvol team; het begint met onderling vertrouwen, het aandurven van confrontatie en discussie, betrokkenheid, zelf de verantwoordelijkheid nemen met de focus op het resultaat. 

Voor de teamleden stond het teamresultaat altijd voorop, daarnaast was er volledig vertrouwen in elkaar, werd de kennis gedeeld, commiteerde iedereen zich aan het doel én zo nu en dan was er een stevig conflict. Iedereen nam zijn verantwoordelijkheid en daarmee waren ze ongekend succesvol en werden ze wereldkampioen.

Typologie en Teamkompas

teaminzicht logo klein transOok qua typologie en onbewuste voorkeuren kende het team een mooie samenstelling en was er balans. In het teamkompas hadden alle rollen een goede invulling, dit kwam mede door de juiste mix van bankrunners en coaches. De hoofdrolspelers zelf, de mannen van het team, bleken ook in de onbewuste voorkeuren echte specialisten, wachters* en vaklui* (*bekeken vanuit de Actiontype profielen). 

Wil je ook met je team aan de slag?, neem eens een kijkje op www.teaminzicht.nl voor TEAM Ontwikkeling vanuit INzicht én beleving!

Intens genieten
Winst brian te velthuis hardenberg
Ik kan altijd intens genieten van het succes van anderen, het gaat daarbij niet om het niveau maar om het gevoel dat ik krijg als ik de passie en beleving beloond zie worden met succes. Dat soort momenten zijn prachtig en dan krijg ik het WiFi gevoel.

Het WiFi gevoel*

Het voelt voor mij alsof ik word aangesloten op een WiFi verbinding met endorfine voor de hersenen.Voor eventjes verbonden met dat WiFi netwerk van euforie. Momenten die een glimlach op je gezicht brengen als je terug geniet. Als je in zo’n proces zelf je steentje kunt bijdragen, al is het maar een kleintje, dan maakt dat het proces en de beleving natuurlijk nog mooier.

Op de foto rechts; Nog zo'n WiFi moment waar ik van terug kan genieten Brian te Veldhuis met de allereerste winst voor het Tjellens Team in het nieuwe tenue.

Of het nu gaat om Jan Smeekens, die eindelijk zijn welverdiende gouden medaille pakt op het WK afstanden 500 meter, Klaus Schlüter die 3e wordt bij de Kastelenloop Diepenheim of de met 9-4 gewonnen wedstrijd van onze eigen E2 in de 5e klasse waarin ALLE veldspelertjes, inclusief de 3 meiden een doelpunt maken. Het zijn allemaal momenten die hetzelfde gevoel bij me oproepen.

Iwan Nijkamp

  • Aangemaakt op .