Skip to main content

Uit je comfortzone

uit je comfortzoneIk ben niet zo van de handleidingen. Het ligt niet helemaal in mijn voorkeur, dus als ik de kans krijg negeer ik de handleiding en ga ik aan de de slag op mijn eigen wijze. Waarom zou je over de berg lopen terwijl je er net zo makkelijk of nog makkelijker omheen kunt? Maar wat nou als er op de berg een beloning ligt waardoor je een "rijker mens" wordt en naast de berg niet? Maakt dat je route dan anders ?

Handleidingen en ervaringen

Ervaring komt met de jaren zeggen ze, en dat klopt. Voor de één komt het eerder dan voor de ander, zo ook voor mij. Langdurig studeren kost me meer moeite dan leren door ervaring. Gelukkig heb ik door veel ervaringen veel geleerd, zowel negatief als positief. Voor 2017 heb ik een aantal persoonlijke doelstellingen geformuleerd en één daarvan is deze;

In 2017 wil ik terug naar een gemiddeld gewicht van 87 kilo. Ik kom van ruim 95 kilo (topgewicht na de kerst en jaarwisseling) en het liefst wil ik mijn doelstelling zo snel mogelijk halen. Uit ervaring weet ik dat dit kan binnen 6 weken.

Uit ervaring weet ik dat dit niet zomaar lukt. Het volstaat niet om alleen maar te zeggen dat je wilt afvallen en dat het daarmee gaat lukken. Er zal iets anders moeten gebeuren. Onlangs luisterde ik via de nieuwe app storytel (een uitkomst als je je geen tijd gunt om te lezen) naar het boek van "Help mijn team doet het niet" van  Eelko Vooijs.

Help mijn team doet het niet

Een prachtig en inspirerend boek waarin ik veel eigen ervaringen terug lees/hoor. In één van de eerste hoofdstukken geeft Eelko een formule voor het behalen van resultaat. resultaat = mindset x gedrag. Een hele logische formule als je deze voor het eerst hoort en gaat beredeneren.

Ik luisterde het gedeelte over resultaat in de auto vanaf Deventer en ongeveer ter hoogte van Apeldoorn had Eelko met een aantal voorbeelden prachtig duidelijk gemaakt dat er geen resultaten behaald worden als mindset of gedrag 0 zijn. Immers minset x 0 = 0  en gedrag x 0 = 0.

En zie hier de reden waarom het me de afgelopen 2 jaar niet gelukt is om voldoende af te vallen. Het ene moment was mijn mindset goed maar het gedrag niet (toch te veel eten) en het andere moment was het gedrag goed maar de mindset niet (te snel tevreden zijn met een klein resultaatje en terugvallen in het oude gedrag). Naast bovenstaande staan er in het boek "Help mijn team doet het niet" nog vele andere mooie dingen over gedrag, resultaten en teams, een ervaring die ik u kan aanraden.

Plan van aanpak

Graag wil ik dit jaar dus mijn doelstellingen behalen en om dat te doen moeten de mindset én het gedrag dus goed zijn. Ik wil er voor mezelf in de formule van Eelko graag nog een element aan toevoegen. resultaat = mindset x gedrag + ervaring

Mindset:
De mindset is goed, ik voel dat het goed is en ik heb weer hetzelfde gevoel als een paar jaar geleden toen ik ook voor langere tijd (2 jaar) onder de 90 kilo woog. Hetzelfde gevoel ook als toen ik stopte met roken 13 jaar geleden.

Gedrag: 
Gedrag is in dit geval sterk gekoppeld aan de mindset (niet te veel eten want je wilt echt afvallen) maar betekent letterlijk voor mij, hou je in met eten en eet bewust minder dan normaal.

Ervaring:
Ik weet uit ervaring dat als ik eenmaal mijn streefgewicht bereikt heb, ik weer normaal kan eten zonder aan te komen. Door deze vroegere ervaring en de vernieuwde ervaring van het afvallen wordt je bewuster van wat je allemaal wel of niet eet en veranderd je mindset weer voor langere tijd. 

De handleiding van Sonja

iwan nijkamp 2017Ik kan het natuurlijk weer lekker op mijn eigen wijze doen en mijn eigen 'dieet' gaan bepalen maar in dit geval pak ik de berg. De berg is voor mij het 5e boek van Sonja Bakker. Een handleiding waarvan ik zeker weet (de ervaring) dat het voor mij werkt. Zoals gezegd, ik hou niet van handleidingen omdat me moeite en energie kost om me aan een stappenplan te houden maar ja.........mindset is goed en het gedrag is anders. De nieuwste ervaring is een weegschaal die 90,3 aangeeft, een heel goed gevoel na twee weken Sonja. We zijn er nog niet maar dat weet ik ook.

Dankjewel Sonja Bakker voor je heldere handleiding met heerlijke recepten!

De krentebol zit erin, op naar de banaan voor tussendoor! O ja, een andere doelstelling dit jaar is om wat vaker te gaan bloggen.............bijvoorbeeld over handleidingen, teams en voorkeuren. Zaken waarover ik veel kan vertellen en waarmee ik veel ervaring heb.

Iwan Nijkamp

 

  • Aangemaakt op .